Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Αρχαιότητα

Το νησί της Λέσβου κατοικείται από το 3.300 π.Χ. από τους Πελασγούς, τους Λέλεγες και τους Τυρρηνούς. Αργότερα, γύρω στο 1.400 π.Χ, έρχονται από την κεντρική Ελλάδα οι Αιολείς και γύρω στο 1.000 π.Χ. οι Αχαιοί από την Πελοπόννησο. Σ’ αυτούς οφείλεται η ίδρυση της «λεσβιακής εξάπολης», αποτελούμενη από τη Μυτιλήνη, την Άντισσα, την Πύρρα, την Αρίσβη, τη Μήθυμνα και την Ερεσό.

Παρά την τυραννική διακυβέρνηση της Μυτιλήνης από το γένος των Πενθελιδών, ο 7ος και ο 6ος αι. π.Χ. συνιστούν περίοδο υψίστης ακμής για τη Λέσβο. Μέσα από αντίξοες πολιτικές συνθήκες και κοινωνικές ανακατατάξεις διακρίθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Πιττακός, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.

Από το τέλος του 6ου αι. π.Χ. η Λέσβος λεηλατήθηκε από τους Πέρσες. Έκτοτε το νησί χάνει την αυτονομία του και υφίσταται σειρά αλλεπάλληλων επιδρομών και συγκρούσεων. Μετά το τέλος των περσικών πολέμων και τη νίκη των Ελλήνων, οι λεσβιακές πόλεις έγιναν μέλη της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίαςκαι αργότερα πήραν ενεργό μέρος στα γεγονότα του Πελοποννησιακού πολέμου. Το 428 π.Χ. η αποστασία των Μυτιληναίων από την Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή του ανδρικού πληθυσμού της πόλης και τον εξανδραποδισμό του άμαχου πληθυσμού.

Επιπλέον μη χάσετε...

Περισσότερα

Νεώτεροι χρόνοι

Η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο έληξε το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και έναν μήνα αργότερα το υπόλοιπο νησί. Με τη Μικρασιατική καταστροφή και τη διακοπή των σχέσεων του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια τελείωσε και η περίοδος ακμής του.   

Η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο έληξε το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και έναν μήνα αργότερα το υπόλοιπο νησί.