Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδος

Κατά την Ελληνιστική περίοδο, η Λέσβος βρισκόταν υπό την επιρροή της μακεδονικής κυριαρχίας και αργότερα των Πτολεμαίων. Μάλιστα το 88 π. Χ. η Λέσβος συμπαρατάχθηκε με τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, με σκοπό να εκδιώξει τους Ρωμαίους από την περιοχή του Αιγαίου. Η αποτυχημένη αυτή προσπάθεια οδήγησε σε κατάληψη του νησιού και σε κυρώσεις από τους Ρωμαίους.

Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Λέσβος γνώρισε οικονομική άνθηση. Μάρτυρες ευημερίας εκείνης της εποχής αποτελούν οι πλούσιες οικοδομές με τα μεγαλειώδη ψηφιδωτά που κοσμούν τα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης της Μυτιλήνης. Επίσης, τα μνημειώδη δημόσια έργα που κατασκευάστηκαν την ίδια εκείνη περίοδο, όπως το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης, που θα εντυπωσιάσει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Πομπήιο, και το υδραγωγείο στη Μόρια, που θα υδροδοτήσει την πρωτεύουσα της Λέσβου. Το νησί εξακολουθούσε να ακμάζει και κατά την Παλαιοχριστιανική περίοδο, όπως μαρτυρά η ύπαρξη των δύο επισκοπών (Μυτιλήνης και Μηθύμνης).

Επιπλέον μη χάσετε...

Περισσότερα

Νεώτεροι χρόνοι

Η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο έληξε το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και έναν μήνα αργότερα το υπόλοιπο νησί. Με τη Μικρασιατική καταστροφή και τη διακοπή των σχέσεων του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια τελείωσε και η περίοδος ακμής του.   

Η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο έληξε το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και έναν μήνα αργότερα το υπόλοιπο νησί.