Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Επί Γατελούζων (Βυζαντινή περίοδος)

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο, η Λέσβος ανήκε διοικητικά στην επαρχία νήσων με πρωτεύουσα τη Ρόδο. Μετά την εισαγωγή της θεματικής οργάνωσης της αυτοκρατορίας, η Λέσβος εντάχθηκε στο ναυτικό «θέμα» της Σάμου. Την ίδια περίοδο χρησιμοποιήθηκε και ως τόπος εξορίας προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου της αυτοκρατορίας, διακρίθηκε όμως για την οργανωμένη πνευματική ζωή με επίκεντρο την επισκοπή και τα μοναστικά κέντρα του νησιού.

Το 1354 τη διοίκηση της Λέσβου ανέλαβε η γενοβέζικη οικογένεια των Γατελούζων, καθώς το νησί δόθηκε ως προίκα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο στον Φραγκίσκο Γατελούζο, ο οποίος παντρεύτηκε την αδελφή του αυτοκράτορα Μαρία. Η εποχή της ηγεμονίας των Γατελούζων, η οποία διήρκεσε πάνω από 100 χρόνια, ανήκει στις ιστορικές περιόδους της Λέσβου που μπορούν να αποτιμηθούν θετικά, καθώς οι Γενοβέζοι ηγεμόνες διοίκησαν συνετά, σεβόμενοι τη θρησκεία και τα έθιμα του ντόπιου πληθυσμού και συνετέλεσαν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Οι Γατελούζοι άλλωστε πέρασαν από τη Λέσβο περισσότερο ως «εμπορικοί αντιπρόσωποι» παρά ως κατακτητές, καθώς χρησιμοποίησαν το νησί ως ορμητήριο για τις εμπορικές τους αποστολές στη Συρία και την Αίγυπτο και ως διαμετακομιστικό εμπορικό σταθμό προς τις άλλες κτήσεις τους στον Εύξεινο Πόντο.

 

Επιπλέον μη χάσετε...

Περισσότερα

Νεώτεροι χρόνοι

Η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο έληξε το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και έναν μήνα αργότερα το υπόλοιπο νησί. Με τη Μικρασιατική καταστροφή και τη διακοπή των σχέσεων του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια τελείωσε και η περίοδος ακμής του.   

Η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο έληξε το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και έναν μήνα αργότερα το υπόλοιπο νησί.