Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Καλλονή - Άντισσα - Σίγρι - Ερεσός - Μεσότοπος

Βρίσκεται εδώ 

Η διαδρομή έχει ως αφετηρία τον οδικό κόμβο της Καλλονής. Αυτή τη φορά κατευθυνόμαστε προς τα ΒΔ μέσω της βόρειας εξόδου της Καλλονής. Αρχικά συναντάμε τον ορεινό οικισμό «Δάφια» και λίγο πιο πάνω, ανηφορίζοντας στην πέτρινη ράχη προς τα ανατολικά, τη Μονή Λειμώνος.

Συνεχίζοντας την ανάβασή μας σε τούτο τον βραχότοπο, συναντάμε τον πρώτο οικισμό της περιοχής, τη Φίλια, ενώ προς τα βόρεια ο δρόμος οδηγεί στο ορεινό χωριό Σκουτάρο και προς τα νότια στον ορεινό επίσης οικισμό της Ανεμώτιας. Από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς το Σκαλοχώρι, ενώ άλλος μικρός δρόμος προς τα νότια μάς οδηγεί στη θάλασσα στη θέση «Καλό Λιμάνι» και στη μικρή παραλία του.

Επιστρέφοντας και πάλι στο Σκαλοχώρι και συνεχίζοντας την πορεία μας προς τα δυτικά συναντάμε τη Μονή Περιβολής, έναν μικρό παράδεισο πρασίνου και νερού σε πλήρη αντίφαση με την τραχύτητα του υπόλοιπου τόπου.

Συνεχίζοντας και πάλι την πορεία στην κεντρική αρτηρία, ο δρόμος μας προσπερνά το ορεινό χωριό της Βατούσας ενώ καταλήγει στην Άντισσα, κωμόπολη με έντονα στοιχεία της λεσβιακής παράδοσης.

Οι κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές με πρόσβαση από την ευρύτερη περιοχή της Άντισσας προς το βορρά είναι ο Γαβαθάς, ο Κάμπος και ανατολικότερα τα παραθαλάσσια Λάψαρνα. Στην έξοδο της Άντισσας ο κύριος δρόμος διακλαδίζεται προς τα ανατολικά με κατάληξη στο Σίγρι ή προς τα νότια με κατάληξη στην περιοχή της Ερεσού.

Ακολουθώντας την ανατολική διακλάδωση, αρχικά συναντάμε τη Μονή Υψηλού, χτισμένη στην κορυφή του βουνού «Όρδυμνος».

Στα μισά της διαδρομής, ο δρόμος προς τα ανατολικά μάς οδηγεί στο παγκοσμίως γνωστό Απολιθωμένο Δάσος, ένα από τα αρχαιότερα μουσεία της φύσης και πόλο έλξης παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Στην περιοχή, επίσης, υπάρχει το υπερσύγχρονο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και οργανωμένο υπαίθριο Γεωλογικό Πάρκο.

Ο περαιτέρω δρόμος καταλήγει στο Σίγρι, γραφικός οικισμός ψαράδων. Απέναντι από το Σίγρι υπάρχει η γραφική νησίδα Νησιώπη ενώ η ενδιάμεση υποθαλάσσια περιοχή είναι διάσπαρτη από απολιθώματα. Επιστρέφοντας και πάλι στην κύρια διασταύρωση, επιλέγουμε αυτή τη φορά τον δρόμο προς τον νότο.

 Βρισκόμενοι κοντά στην περιοχή της Ερεσού, συναντάμε τη Μονή Πυθαρίου, ενώ στη συνέχεια της καθοδικής μας πορείας συναντάμε την κωμόπολη Ερεσός.

Τρία χιλιόμετρα νοτιότερα καταλήγουμε στη Σκάλα Ερεσού, σημαντικό παραθεριστικό θέρετρο επίσης του νησιού. Συνεχίζοντας ανατολικά από τη Σκάλα Ερεσού, ο δρόμος μάς οδηγεί στο ορεινό χωριό «Μεσότοπος» ενώ ένας δευτερεύων δρόμος προς τα νότια καταλήγει στον όρμο του Ταβαρίου.

Επιπλέον μη χάσετε...

Περισσότερα

Κόλπος Καλλονής - Αγία Παρασκευή

Και πάλι η διαδρομή μας έχει αφετηρία τη Μυτιλήνη. Ακολουθώντας τη δυτική έξοδο της πόλης μέσω της εθνικής οδού στο 16ο χλμ. φθάνουμε στο χωριό «Λάμπου Μύλοι», χτισμένο στους πρόποδες καταπράσινης δασικής έκτασης.

Και πάλι η διαδρομή μας έχει αφετηρία τη Μυτιλήνη. Ακολουθώντας τη δυτική έξοδο της πόλης μέσω της εθνικής οδού στο 16ο χλμ. φθάνουμε στο χωριό «Λάμπου Μύλοι»

Περισσότερα

Αγιάσος - Ασώματος - Πολιχνίτος

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας από την πόλη της Μυτιλήνης. Ακολουθούμε το κεντρικό οδικό δίκτυο που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με την Καλλονή. Aφού περάσουμε τον κόλπο της Γέρας, συναντάμε μια διασταύρωση. Παίρνουμε τον δρόμο προς Αγιάσο.

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας από την πόλη της Μυτιλήνης. Ακολουθούμε το κεντρικό οδικό δίκτυο που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με την Καλλονή.

Περισσότερα

Χωριά κόλπου Γέρας

Και πάλι αφετηρία μας η πόλη της Μυτιλήνης με τη διαφορά ότι επιλέγουμε την ανατολική έξοδο της πόλης. Ο δρόμος απλώνεται μέσα από ελαιόφυτη περιοχή ενώ η πρώτη διασταύρωση προς τα δυτικά της οδικής αρτηρίας μάς οδηγεί στους μικρούς οικισμούς των Αλυφαντών, του «Πυργί» και του Κέδρου

Και πάλι αφετηρία μας η πόλη της Μυτιλήνης με τη διαφορά ότι επιλέγουμε την ανατολική έξοδο της πόλης. Ο δρόμος απλώνεται μέσα από ελαιόφυτη περιοχή ενώ η πρώτη διασταύρωση προς τα δυτικά της οδικής αρτηρίας μάς οδηγεί

Περισσότερα

Παναγιούδα - Πάμφιλα - Θερμή

Αφετηρία μας είναι η κεντρική οδική αρτηρία του βόρειου λιμανιού (Επάνω Σκάλα). Στη διαδρομή μπορούμε να θαυμάσουμε το κάστρο Μυτιλήνης στο βάθος, τον παλιό λιμενοβραχίονα με την ονομασία «Κούκος», το άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας με τη μικρή πλατεία και την παιδική χαρά

Αφετηρία μας είναι η κεντρική οδική αρτηρία του βόρειου λιμανιού (Επάνω Σκάλα). Στη διαδρομή μπορούμε να θαυμάσουμε το κάστρο Μυτιλήνης

Περισσότερα

Γέρα - Μηλιές - Πλωμάρι

Ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη θα εξερευνήσουμε το νότιο «πόδι» ανάμεσα στους δυο κόλπους του νησιού, της Γέρας και της Καλλονής. Ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο προς Καλλονή και στη διασταύρωση κατευθυνόμαστε προς Πλωμάρι. Μπορούμε να κάνουμε μια στάση στο Ντίπι για περιήγηση στον υγροβιότοπο του ποταμού Ευεργέτουλα.  

Ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη θα εξερευνήσουμε το νότιο «πόδι» ανάμεσα στους δυο κόλπους του νησιού, της Γέρας και της Καλλονής. Ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο προς Καλλονή και στη διασταύρωση κατευθυνόμαστε προς Πλωμάρι.