Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Κόλπος Καλλονής - Αγία Παρασκευή

Βρίσκεται εδώ 

Και πάλι η διαδρομή μας έχει αφετηρία τη Μυτιλήνη. Ακολουθώντας τη δυτική έξοδο της πόλης μέσω της εθνικής οδού στο 16ο χλμ. φθάνουμε στο χωριό «Λάμπου Μύλοι», χτισμένο στους πρόποδες καταπράσινης δασικής έκτασης.

Στο τελείωμα του δάσους προς τα ανατολικά συναντάμε τον αρχαίο ναό των Μέσων.

Μετά το πέρας του δάσους, το φυσικό τοπίο αλλάζει. Η περιοχή από πευκόφυτη μετατρέπεται σε έναν απέραντο ελαιώνα προς τα ανατολικά ενώ προς τα δυτικά κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο του κόλπου της Καλλονής και το λευκό χρώμα των αλυκών της περιοχής, που συνολικά σχηματίζουν τον ομώνυμο υγροβιότοπο της Καλλονής.

Φθάνοντας στη μοναδική διασταύρωση της περιοχής, προς τα ανατολικά ο δρόμος μάς οδηγεί στη γραφική κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής, όπου κι εδώ αναβιώνουν ακόμη και σήμερα έθιμα και παραδόσεις με ρίζες χαμένες στην αρχαιότητα. Επισκεφθείτε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, και γνωρίστε την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου μέσα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν καθώς και από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Προς τα ανατολικά της κωμόπολης συναντάμε το γραφικό ορεινό της Νάπης ενώ, επιστρέφοντας στη διασταύρωση που μας οδήγησε στην Αγία Παρασκευή και συνεχίζοντας τη διαδρομή μας προς τα βόρεια, προσεγγίζουμε τον γραφικό οικισμό «Αρίσβη». Σε μικρή απόσταση από εδώ συναντάμε την κωμόπολη του νησιού, την Καλλονή.             

Είναι ο οδικός κόμβος που μας οδηγεί προς τη βόρεια και δυτική Λέσβο. Η Καλλονή είναι χτισμένη στη μεγαλύτερη πεδιάδα του νησιού με έντονη εμπορική και πολιτιστική δραστηριότητα ενώ σε μια απόσταση 4 χλμ., μέσα από τους γραφικούς οικισμούς των Αριανών, Κεραμίου και Παπιανών, καταλήγουμε στη Σκάλα Καλλονής, τουριστικό θέρετρο και επίνειο της γύρω περιοχής. Εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και ταβερνάκια και αναψυκτήρια για να δροσιστείτε όσο απολαμβάνετε το μπάνιο σας στην αμμουδερή παραλία που απλώνεται μπροστά σας.

Σε μικρή απόσταση από την Καλλονή, προς τα βόρεια, υπάρχει η βυζαντινή μονή της Παναγίας Μυρσινιώτισσας.

 

 

Επιπλέον μη χάσετε...

Περισσότερα

Αγιάσος - Ασώματος - Πολιχνίτος

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας από την πόλη της Μυτιλήνης. Ακολουθούμε το κεντρικό οδικό δίκτυο που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με την Καλλονή. Aφού περάσουμε τον κόλπο της Γέρας, συναντάμε μια διασταύρωση. Παίρνουμε τον δρόμο προς Αγιάσο.

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας από την πόλη της Μυτιλήνης. Ακολουθούμε το κεντρικό οδικό δίκτυο που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με την Καλλονή.

Περισσότερα

Χωριά κόλπου Γέρας

Και πάλι αφετηρία μας η πόλη της Μυτιλήνης με τη διαφορά ότι επιλέγουμε την ανατολική έξοδο της πόλης. Ο δρόμος απλώνεται μέσα από ελαιόφυτη περιοχή ενώ η πρώτη διασταύρωση προς τα δυτικά της οδικής αρτηρίας μάς οδηγεί στους μικρούς οικισμούς των Αλυφαντών, του «Πυργί» και του Κέδρου

Και πάλι αφετηρία μας η πόλη της Μυτιλήνης με τη διαφορά ότι επιλέγουμε την ανατολική έξοδο της πόλης. Ο δρόμος απλώνεται μέσα από ελαιόφυτη περιοχή ενώ η πρώτη διασταύρωση προς τα δυτικά της οδικής αρτηρίας μάς οδηγεί

Περισσότερα

Παναγιούδα - Πάμφιλα - Θερμή

Αφετηρία μας είναι η κεντρική οδική αρτηρία του βόρειου λιμανιού (Επάνω Σκάλα). Στη διαδρομή μπορούμε να θαυμάσουμε το κάστρο Μυτιλήνης στο βάθος, τον παλιό λιμενοβραχίονα με την ονομασία «Κούκος», το άγαλμα της Μικρασιάτισας Μάνας με τη μικρή πλατεία και την παιδική χαρά

Αφετηρία μας είναι η κεντρική οδική αρτηρία του βόρειου λιμανιού (Επάνω Σκάλα). Στη διαδρομή μπορούμε να θαυμάσουμε το κάστρο Μυτιλήνης

Περισσότερα

Γέρα - Μηλιές - Πλωμάρι

Ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη θα εξερευνήσουμε το νότιο «πόδι» ανάμεσα στους δυο κόλπους του νησιού, της Γέρας και της Καλλονής. Ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο προς Καλλονή και στη διασταύρωση κατευθυνόμαστε προς Πλωμάρι. Μπορούμε να κάνουμε μια στάση στο Ντίπι για περιήγηση στον υγροβιότοπο του ποταμού Ευεργέτουλα.  

Ξεκινώντας από τη Μυτιλήνη θα εξερευνήσουμε το νότιο «πόδι» ανάμεσα στους δυο κόλπους του νησιού, της Γέρας και της Καλλονής. Ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο προς Καλλονή και στη διασταύρωση κατευθυνόμαστε προς Πλωμάρι.