Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Νεώτεροι χρόνοι

Λιμάνι Μυτιλήνης
Πλωμάρι
Μόρια
Πέτρα
Μυτιλήνη
Λιμάνι Μυτιλήνης
Μύθημνα (Μόλυβος)
Αγιάσσος

Η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο έληξε το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και έναν μήνα αργότερα το υπόλοιπο νησί. Με τη Μικρασιατική καταστροφή και τη διακοπή των σχέσεων του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια τελείωσε και η περίοδος ακμής του.    

Το 1922 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Λέσβος υπήρξε τόπος εγκατάστασης προσφύγων. Η μαζική έλευση προσφύγων αναδιοργάνωσε τις κοινωνικές δομές και την κατανομή του πληθυσμού, ενώ οδήγησε το νησί σε οικονομική άνθηση λόγω της κοσμοπολίτικης σκέψης και των γνώσεων που έφεραν οι πρόσφυγες πάνω σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Η Λέσβος με τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923) παραχωρήθηκε οριστικά στην Ελλάδα.    

Το 1941 το νησί παραδίδεται στα γερμανικά στρατεύματα. Το 1944 η γερμανική κατοχή λαμβάνει τέλος, μετά από 3 χρόνια πείνας, δυστυχίας και κακοπάθειας. Στα χρόνια μετά τον εμφύλιο οι πολιτικές διώξεις και η οικονομική καχεξία οδηγούν σε μεγάλο κύμα εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του πληθυσμού και την ερήμωση αρκετών οικισμών του νησιού.