Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Οθωμανική περίοδος

Οι Γατελούζοι παρέδωσαν το νησί στον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή το 1462. Κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο πληθυσμός μειώθηκε σημαντικά, καθώς μετά την κατάληψη του νησιού 10.000 Λέσβιοι μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να ενισχύσουν τον πληθυσμό της, στο πλαίσιο της πολιτικής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η δημογραφική αφαίμαξη της Λέσβου επαναλήφθηκε δύο χρόνια αργότερα (1464), μετά την αποτυχημένη ναυτική επιχείρηση του Βενετού ναυάρχου Τζουστινιάνι, ενώ οι επιδρομές των πειρατών και των Βενετών επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι επανειλημμένες προσπάθειες των δυτικών να καταλάβουν το νησί λόγω της στρατηγικής του θέσης είχαν ως αποτέλεσμα να ενταθεί η τουρκική σκληρότητα κατά τους δύο πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας.

Οι δοκιμασίες αυτές δεν έκαμψαν ωστόσο το ηθικό των κατοίκων και, παρά τη δυσμενή για εξέγερση γεωγραφική θέση του νησιού, η συμβολή των Λεσβίων υπήρξε αξιόλογη στις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας κατά την επανάσταση του 1821. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1839 η διοικητική μεταρρύθμιση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατήργησε το μονοπώλιο των ναζίρηδων (Οθωμανών αξιωματούχων) στο εμπόριο των τοπικών προϊόντων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του ελληνικού στοιχείου στον οικονομικό κυρίως τομέα. Τα χρόνια που ακολούθησαν χαρακτηρίζονται από την ενίσχυση της ελατοκαλλιέργειας, την οργάνωση του εμπορίου λαδιού, την ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εξαγωγικού εμπορίου. Παράλληλα, η παιδεία άνθησε, δημιουργώντας κατάλληλες προϋποθέσεις για πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμιση.    

Επιπλέον μη χάσετε...

Περισσότερα

Νεώτεροι χρόνοι

Η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο έληξε το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και έναν μήνα αργότερα το υπόλοιπο νησί. Με τη Μικρασιατική καταστροφή και τη διακοπή των σχέσεων του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια τελείωσε και η περίοδος ακμής του.   

Η δύσκολη περίοδος της Οθωμανοκρατίας στη Λέσβο έληξε το 1912. Στις 8 Νοεμβρίου απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη και έναν μήνα αργότερα το υπόλοιπο νησί.