Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Σάρλιτζα Παλλάς

Βρίσκεται εδώ 

Στις ανατολικές ακτές της Λέσβου, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, παραμένει ζωντανό ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού, η Θερμή.

Κατά την οθωμανική κυριαρχία είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις θερμές πηγές του, κάτι το οποίο είχε αντιληφθεί ο Χασάν Εφέντη Μολλά Μουσταφά, αδελφός του τότε πρωθυπουργού του oθωμανικού κράτους και πλούσιος κάτοικος του νησιού. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει ακόμη περισσότερο την ομορφιά της Θερμής και να την καθιερώσει ως τόπο χαλάρωσης, σε συνεργασία με Γάλλους αρχιτέκτονες, ανήγειρε το 1909 το «Σάρλιτζα Παλλάς».

Το ξενοδοχείο ξεχώρισε για την αρχιτεκτονική του και την τοποθεσία του, προσφέροντας στους θαμώνες του λουτροθεραπείες σε συνδυασμό με κοσμική ζωή.

Τα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν για τη χώρα και το νησί δεν επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργία του μέχρι που η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκε, έβγαλε σε πλειστηριασμό το κτήριο αλλά και τις πηγές που το περιβάλλουν.

Πέρασε έτσι στα χέρια του οικονομικά ισχυρού τότε ΤΣΑΥ(Ταμείο Σύνταξης & Ασφάλισης Υγειονομικών) μέχρι και το 1982, χρονιά κατά την οποία για αδιευκρίνιστους λόγους έκλεισε και εγκαταλείφθηκε.

Μετά από 33 χρόνια οι Μυτιληνιοί ακόμη αναπολούν τις μέρες δόξας του και συνεχίζουν να προσπαθούν ώστε ν’ αποτρέψουν την κατάρρευση ενός τέτοιου αρχιτεκτονικού στολιδιού, χωρίς όμως να υπάρξει ακόμη κάποιο αποτέλεσμα.