Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Στον ορεινό Πολιχνίτο

Βρίσκεται εδώ 

«Πολλά ίχνη». Από αυτά πήρε το όνομά της η περιοχή του Πολιχνίτου, από τα πολλά χωριά δηλαδή που την απαρτίζουν, παραθαλάσσια και μη.

Καλύπτοντας μια αρκετά μεγάλη έκταση, σας δίνει την ευκαιρία για βόλτα στο εκτενές της πευκοδάσος, το μεγαλύτερο του νησιού, αλλά και για περιήγηση στους μικρότερους και μεγαλύτερους οικισμούς της.

Μην παραλείψετε να εκμεταλλευτείτε την άφθονη γεωθερμία της περιοχής και να χαλαρώσετε σε ένα από τα δύο ιαματικά λουτρά της. 

Το πευκοδάσος του Πολιχνίτου ξεκινάει ήδη από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου κοντά στην Αγιάσο. Κατευθυνόμενοι από τον Άγιο Δημήτριο προς τον Πολιχνίτο, σύντομα θα συναντήσετε στο αριστερό σας χέρι τη διασταύρωση για Ακράσι και Αμπελικό.

Το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι τα Βασιλικά. Συνεχίζοντας, φτάνετε στη διασταύρωση για Λισβόρι, το χωριό όπου παράγεται ακόμη ο γλυκάνισος. Λίγο πιο έξω λειτουργούν τα ιαματικά λουτρά της περιοχής με δύο λουτήρες, που είναι φτιαγμένοι ο ένας τον 16ο και ο άλλος στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί μπορείτε να μπείτε με την παρέα σας στους θολωτούς χώρους των λουτρών, απολαμβάνοντας το ζεστό ιαματικό μπάνιο.

Πέρα από το να κάνετε το μπάνιο σας, μπορείτε και να διανυκτερεύσετε. Από χωματόδρομο που ξεκινάει από τα λουτρά μπορείτε -με λίγη προσοχή- να κερδίσετε δρόμο για Πολιχνίτο. Λίγο πριν το χωριό, που έχει δώσει το όνομά του στην περιοχή, βρίσκονται και τα ομώνυμα λουτρά, που υπάρχουν από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Τα νερά αναβλύζουν από πολλές πηγές μέσα από ηφαιστειογενή πετρώματα και θεωρούνται από τα θερμότερα της Ευρώπης. Τα ίδια τα λουτρά βρίσκονται ανάμεσα σε ευκαλύπτους, ενώ λίγο πιο πίσω μπορείτε να δείτε και το παλιότερο συγκρότημα των λουτρών με τους μακρόστενους κοιτώνες και τα αψιδωτά κτίσματα.

Κοντά στα λουτρά βρίσκεται και το μικρό τρικάμαρο γεφύρι του Αλμυροπόταμου καθώς και μια παλιά βρύση. Φτάνοντας στον Πολιχνίτο, αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι σίγουρα το οικοδομικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα σπίτια του, ο ιγνιμβρίτης.

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο διατηρητέο οικισμό και να θαυμάσετε τα επιβλητικά οικοδομήματά του. Ανάμεσα σε αυτά και το «Πολύκεντρο» (παλιό δημοτικό ελαιοτριβείο) με το φουγάρο και τον πελαργό που κατοικεί πάνω του -σήμα κατατεθέν του Δήμου, το τζαμί που φιλοξενεί τα ΕΛΤΑ., το δημοτικό σχολείο και ο ναός του Αγίου Γεωργίου. 

 

Επιπλέον μη χάσετε...

Περισσότερα

Ασώματος – Άγιοι Ανάργυροι

Ο Ασώματος είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Λέσβου.Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Αγιάσο, θα δείτε τη διασταύρωση απ’ όπου ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στον Ασώματο. Πριν φτάσετε στο χωριό, επισκεφθείτε το Προσκοπικό Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ασωμάτου, τον Συνεταιρισμό Γυναικών του χωριού στον κάτω όροφο του κτηρίου και το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Ασώματος είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Λέσβου.